Coordinadas: 44°30′N 89°30′W / 44.5°N 89.5°W44.5; -89.5


Artìculu in LSC

Su Wisconsin (/wɪsˈkɒnsən/) est unu istadu federadu de sos Istados Unidos de Amèrica chi s'agatat a su tzentru-Nord de sa natzione, in sa regione de Midwest e de sos Lagos Mannos.

Su Wisconsin, inditadu in ruju in sa mapa de sos USA
Bandera de su Wisconsin

Sa capitale est Madison, sa tzitade prus manna Milwaukee.

Su nòmene de Wisconsin dependet de su frùmene omònimu, chi ddu pigat de unu faeddu in limba algonchina. Fiat s'isproradore frantzesu Jacques Maruquette in su 1673 a ddu nàrrere Meskousing. A pustis su faeddu est istadu mudadu in Ouisconsin de àteros isproradores frantzesos, fintzas a s'anglitzizadura a su nòmene de oe in su sèculu XIX.

Sa zona de su Wisconsin est de propiedade de sos USA giai de su 1783, ma est abarradu a suta de su cuntrollu inglesu fintzas a su 1812. Fiat ordingiadu a Territòriu in su 1836 e est diventadu istadu in su 1848.

Su Wisconsin est istadu intre de sos istados prus impignados pro s'abolitzione de s'iscravidade.

Allàcanat in s'Ovest cun su Minnesota, in su Sud-Ovest cun su Iowa, in su Sud cun s'Illinois, in s'Est cun su Lagu Michigan, in su Nord-Est cun s'istadu de Michigan, in su Nord cun su Lagu Superiore.

Su Wisconsin est connotu comente "America's Dairyland" (Sa Terra de su Casu de Amèrica), pro ite nd'est unu de is prus mannos produidores. S'economia s'apoderat fintzas de cummèrtzios e turìsmu.

Àteros progetos

modìfica